Alle windmolens zijn gebouwd

29 november 2023 Matthijs Oppenhuizen

Op 28 november 2023 werd de laatste wiek van de laatste windmolen van de vier windparken op zijn plek gehesen. Tegelijkertijd is de testperiode voor de obstakelverlichting op de windmolens aanstaande.

Alle windmolens zijn gebouwd
De laatste wiek van de vijfde en daarmee laatste windmolen van Hondtocht Zuid werd gisteren op zijn plek gehesen. Daarmee zijn alle 25 windmolens – verdeeld over de windparken Hoge Vaart Zuid, Oldebroekertocht, Hondtocht Zuid en Flevo Ventum – nu gebouwd. Dit is het slotstuk van een periode van ongeveer een jaar die in november 2022 begon met de bouw van de eerste windmolen van Windpark Flevo Ventum. Hieronder ziet u drie foto’s van de laatste wiek van de laatste windmolen die op zijn plek wordt gehesen (tekst loopt door onder de foto’s, foto’s gemaakt door Klaas Eissens).

2023 11 28 laatste wiek HTZ 12 1

2023 11 28 laatste wiek HTZ 2 1

2023 11 28 laatste wiek HTZ 3 1

Steeds meer windmolens draaien
Zoals eerder gemeld, begint na de bouw de testfase van de windmolens. Eerst worden gebouwde windmolens gereed gemaakt om te kunnen draaien. Daarna beginnen ze steeds vaker te draaien en worden alle instellingen en aansluitingen getest. Vooral bij Windpark Hondtocht Zuid moeten de meeste windmolens nog beginnen te draaien. Van de andere drie windparken draaien de windmolens al enige tijd zoveel mogelijk.

Start testperiode obstakelverlichting
Eerder meldden we dat er eerste stappen zijn gezet om naderingsdetectie toe te passen op de windmolens. Als de naderingsdetectie werkt, staan de rode lampen op de windmolens (de obstakelverlichting) in principe ’s avonds en ’s nachts uit, tenzij er een luchtvaartvoertuig in de buurt komt. Inmiddels wordt weer een vervolgstap gezet: de huidige planning is dat het systeem in het eerste kwartaal van 2024 wordt getest. Meer leest u hier op de website van Windplan Groen.