Windparken wekken vanaf nu duurzame energie op

30 april 2024 Rebecca Duinkerken

Nadat in november de laatste wiek werd gehesen, was het deze maand dan eindelijk zover: de windparken Hoge Vaart Zuid, Oldebroekertocht en Hondtocht Zuid zijn officieel overgegaan van de bouwfase naar de beheerfase.

Aan de bouw van de windparken ging een lange periode van voorbereidingen vooraf. Zo vonden er civiele en elektrische werkzaamheden plaats, werd er begonnen met bouw van de fundaties van de windturbines en werden de bestaande turbines van de windparken Oldebroekertocht en Hondtocht gedemonteerd, om ergens anders een tweede leven tegemoet te gaan.

In maart 2023 werd vervolgens gestart met de installatie van de eerste windturbine van Hoge Vaart Zuid en eind 2023 werd het laatste blad gehesen van Windpark Hondtocht Zuid. Na de installatie van de windturbines volgde nog een intensieve periode van aansluiten en testen. Pas na een succesvolle afronding van deze testen waren de turbines klaar voor overname.

In Windplan Groen realiseerde Pure Energie 25 windturbines. 20 daarvan beheren we zelf. Daarmee is dit ons grootste project tot nu toe. We verwachten dat deze windmolens 400 miljoen kilowattuur groene stroom per jaar opwekken.

De bouw van Windpark Hoge Vaart Zuid registreerden we van heel dichtbij vanaf de spoorzijde met een camera. In sneltreinvaart blikken we terug!

Time-lapse video bouw

Contact tijdens beheer- en exploitatiefase

Net als tijdens de bouwfase kunt u in deze beheerfase contact opnemen met duurzaam energiebedrijf Pure Energie, bij vragen of opmerkingen over het windpark. U kunt hiervoor het mailadres info@windparkhogevaart.nl blijven gebruiken.

U kunt ook bellen met het beheerteam van de drie windparken via 06-10044177. 

Meldingen over geluid, slagschaduw en obstakelverlichting
Meldingen over geluid, slagschaduw en obstakelverlichting kunt u doen via Windplan Groen, waar de drie windparken onderdeel van zijn. Via het meldingenformulier op de website van Windplan Groen kunt u een melding doen, waarop u vervolgens een reactie krijgt. Klik hier om naar het formulier op de website van Windplan Groen te gaan.